середа, 25 лютого 2015 р.

Чи існуюють в природі чорні маслини?

Колір стиглих оливок (маслин) варіюється від темно-бурого до темно-фіолетового. Іноді вони бувають зовсім темні, але не такі чорні, як ті, що продаються в магазинах.
Велика частина маслин у продажу — це оливки, зібрані зеленими, а темніють вони за рахунок того, що на певній стадії виробництва розсіл, де знаходяться плоди, насичують киснем. Таким чином вони «дозрівають» і набувають натурального для маслин кольору.
Окрім того, у розсіл додають стабілізатор — глюконат Феруму (Е579), який насичує колір і не дозволяє оливкам бліднути в процесі зберігання. Глюконат Феруму нешкідливий у тих малих дозах, у яких він міститься в розсолі. Це досить поширена технологія, що широко використовується на батьківщині маслин — в Іспанії. Це не підробка і не обман споживача, як про це заявляють деякі ЗМІ. Глюконат Феруму не є барвником і не здатний перефарбувати плоди, він лише вирівнює і насичує колір. Барвники в розсіл з маслинами не додають.
Ті маслини, які збирають стиглими, природного бурого або фіолетового кольору, такими й залишаються в банках — глюконат Феруму в них не додають. Вважається, що в цьому випадку їхній смак більш натуральний та яскравий.
За матеріалами #Рубрика_Хімія_навколо_нас #Видавництво_Ранок #Хімія #Пропан

Немає коментарів:

Дописати коментар