середа, 4 лютого 2015 р.

Чи знаєте ви відомий випадок, коли недотримання  елементарних правил гігієни – мити руки перед їдою – привело до важливого відкриття в хімії?


     На дворі був 1879, Костянтин Фальберг, вчений з університету Джона Хопкінса, намагався придумати нові та цікаві способи застосування кам'яновугільної смоли.  Після продуктивного робочого дня він пішов додому, а за столом помітив дещо дивне:  хлібний виріб на смак був дуже солодким. Він запитав свою дружину, що такого особливого вона додала донього, на що та відповіла, що нічого нового в булочці немає. І їй вона здавалася звичайною за смаком. Фальберг зрозумів, що смак, мабуть, якось пов'язаний з його немитими руками, і причиною є якийсь із компонентів з лабораторії.   На наступний день він повернувся в лабораторію і почав свої експерименти, поки не знайшов джерело солодощів. У 1884 Фальберг запатентував спосіб отримання сахарину і почав його промислове виробництво.
 Дійсно,  винаходи і відкриття з'являються на світ не лише внаслідок наполегливої роботи інженерів і вчених. Буває, вчені мужі хочуть створити щось одне, а отримують зовсім інше!
 Успіху ВАМ!
Матеріал із блогу Галюк Наталії Ярославівни 

Немає коментарів:

Дописати коментар