понеділок, 10 серпня 2015 р.

Лікар від Бога
Пирогов Микола Іванович — видатний хірург та анатом, натураліст, педагог, засновник військово-польової хірургії, російської школи анестезії. Його життя було пронизане дивовижними й цікавими подіями, відкриттями та пригодами.
У 1855 р., у бутність старшого вчителя Симферопольської гімназії, Д. І. Менделєєв, що з юнацтва мав проблеми зі здоров’ям (у нього навіть підозрювали чахотку), на прохання петербурзького лікаря Н. Ф. Здекауера був прийнятий та оглянутий М. І. Пироговим, який, констатуючи задовільний стан пацієнта, заявив: «Ви нас обох переживете» — це передбачення не лише вселило в майбутнього видатного вченого впевненість у прихильності до нього долі, а й збулося.
Незадовго до власної смерті Пирогов зробив чергове велике відкриття — запропонував абсолютно новий спосіб бальзамування померлих. До сьогоднішніх днів у церкві села Вишня (нині це частина Вінниці, де помер хірург) зберігається забальзамоване цим способом тіло самого Пирогова. Цікавим є той факт, що М. І. Пирогов був завзятим курцем і помер від раку.
Пам’ять про видатного хірурга зберігається й досі. Щороку в день його народження (13 листопада) присуджується премія і медаль його імені за досягнення в галузі анатомії та хірургії.



#Рубрика_Видатні_натуралісти
 #Біологія #Видавництво_Ранок

Немає коментарів:

Дописати коментар