середа, 28 січня 2015 р.


Як устриці роблять перлини?


Як устриці роблять перлини?Фото: http://juramax.comПриблизно 4000 років тому якийсь китайський рибак вирішив, що устриці можуть вгамувати його голод. Він розкрив декілька раковин і став, ймовірно, першою людиною, що відкрила перли.
Перлини складаються з тієї ж речовини, що і перламутр, який покриває внутрішню поверхню раковини устриці. Тіло у устриці дуже ніжне, і для його захисту вона виробляє перламутрове покриття, щоб тіло лежало на гладкій поверхні.
Коли всередину раковини потрапляє якийсь подразник, наприклад, піщинка, устриця покриває цей предмет перламутром шар за шаром, і цей предмет стає перлиною.
Коли це відбувається природним чином, перлина може мати ідеальну форму. Але людина знайшла спосіб, як примусити устрицю виготовляти перли. Між зовнішнім покровом тіла устриці і внутрішньою поверхнею раковини вводиться піщинка або крихітний шматочок перламутру. Через два-три роки, коли ці раковини витягуються з води і розкриваються, всередині виявляють перлину. Це називається штучною перлиною, і її форма звичайно не ідеальна.
У Японії вже навчилися робити перли ідеальної форми. Подразник вводиться прямо в тіло устриці, тобто проводиться справжня хірургічна операція, яка вимагає великої обережності і точності, тому що устриця повинна залишитися живою.
Найкрупніша із знайдених коли-небудь перлин мала 5 сантиметрів в довжину і 10 сантиметрів в діаметрі. Оскільки натуральні перли дуже дорогі, багато хто користується штучними. Французи виготовляють дуже красиві штучні перли. Для цього вони беруть порожнисті скляні намиста, покривають їх речовиною, яку одержують з блискучих лусок деяких видів риб, а потім заповнюють намистини воском.
Джерело: Острів знань

        Сформовані в морі перли є єдиними дорогоцінними каміннями, що утворені в природних умовах. Саме через це у світі не існує двох однакових перлин. Завдяки своїй унікальності та коштовності перли цінувалися протягом багатьох століть: за їх романтизм, таємничу владу та містику.

Немає коментарів:

Дописати коментар