неділя, 24 січня 2016 р.

Чому у крові металевий присмак?

    Якщо Ви прикусували язик до крові, то відчували металевий присмак у роті. Частково це пов’язано з гемоглобіном, а точніше з присутнім в ньому залізом. Йони Феруму (ІІ) реагують з жирами, в результаті утворюється спектр речовин, найголовнішою з яких є 1-октен-3-он, або вінілпентилкетон.

     Цей же кетон утворюється при контакті крові з шкірою і дає «металевий запах». Але ж у металів немає запаху? Вірно. Проте варто нам потерти монетку в пальцях, як ми виразно його відчуємо. Це результат взаємодії металу з жирами шкіри, в результаті якого і утворюється вінілпентилкетон.


#Рубрика_Цікаві_факти_з_хімії #Хімія #Видавництво_Ранок

Немає коментарів:

Дописати коментар