вівторок, 3 листопада 2015 р.

Наука важливіша за життя

Вільям Гарвей – видатний англійський лікар кінця ХVІ – першої половини ХVІІ століття, засновник сучасної фізіології та ембріології. За часів інквізиції, коли церква переслідувала вчених, під страхом бути покараним, Гарвей досліджував кровообіг, намагаючись зрозуміти як відбувається цей процес. 
Дослідження кровообігу різними вченими відбувалось дуже болісно і важко. Інакодумці суворо засуджувались церквою. Та було кілька мужніх «першопрохідців», які зробили величезний внесок у медицину, за що їм було поставлено пам’ятники: Мігель Сервет – у Мадриді (він відкрив мале коло кровообігу та був спалений на вогнищі як єретик), Карло Руіні – у Болоньї (вчений досліджував кровообіг коней), Андреа Чезальпіно – у Пізі (досліджував будову серця і велике коло кровообігу).
Поступово інквізиція відступала і, шляхом розтину і дослідження трупів тварин (найчастіше котів, собак та телят), а потім і людей, Гарвей відкрив циркуляцію крові та значення серця – істини, які зараз відомі кожному школяреві. Таким чином вчений спростував вчення римського лікаря Галена про кров (той вважав, що артеріальна та венозна кров – це різні рідини, а центральним органом кровообігу є печінка). 
Пам’ятник Вільяму Гарвею, людині, яка розкрила таємницю будови хребетних і поставила крапку у вивченні кровообігу, знаходиться у Лондоні, де він прожив більшу частину свого життя.


#Рубрика_Видатні_натуралісти #Біологія #Видавництво_Ранок

Немає коментарів:

Дописати коментар