субота, 6 червня 2015 р.

Відкриття фосфору

Історія відкриття хімічних елементів налічує багато драм, різних несподіванок, таємниць та дивовижних легенд. Багато цікавого було і в історії відкриття Фосфору. Почалася вона в місті Гамбург у ХVІІ ст.
Це були часи алхімії про хімію ще й мови не було. Люди вважали, що можна знайти «філософський камінь», який зможе перетворювати неблагородні метали на золото. Багато хто займався його пошуками. Люди присвячували цій справі все своє життя. Не був винятком і відставний солдат Хенніг Бранд. Після служби в армії він займався купецькими справами. Однак цей рід занять йому великого доходу не приносив Бранд намагався стати більш заможним. Це й стало причиною того, що він почав практикуватися в алхімії.

Хенніг проводив дуже багато дослідів з різноманітними речовинами, але нічого корисного в нього, як і в більшості алхіміків того часу, не виходило. Одного разу він вирішив випробувати в дослідах сечу. Спочатку Бранд провів процес випарювання, світло-жовтий осад, що залишився, він змішав з вугіллям та піском і нагрівав у реторті без доступу повітря. Результати досліду приємно вразили алхіміка, Бранд отримав речовину, яку до цього ще ніхто не отримував, вона могла світитися в темряві.
Так у 1669 р. і було відкрито фосфор, однак на цьому історія не закінчується. Щасливий учений вирішив скористатися незвичайною властивістю речовини, яку він відкрив, і почав демонструвати світіння фосфору знатним особам за досить високу плату. Усе, до чого торкався фосфор, здобувало здатність світитися в темряві. Достатньо було змастити фосфором пальці, волосся або інші предмети, і вони починали випромінювати світіння біло-блакитного кольору. Навіть релігійні та містично налаштовані люди того часу називали фосфор «божественною» речовиною.
Бранд дуже вміло скористався великим інтересом учених і широкої публіки до фосфору і став продавати його за ціною, що перевищувала навіть ціну на золото. Хенніг добував фосфор у великих кількостях і тримав у таємниці спосіб його видобування. Ніхто з інших алхіміків не міг проникнути в його лабораторію, тому деякі з них почали проводити різноманітні досліди для того, щоб розкрити таємницю виготовлення фосфору.
Відомий німецький хімік І. Кункель (1630–1703) порадив своєму другу-колезі І. Крафту вмовити Х. Бранда продати секрет виготовлення фосфору. Крафту це вдалося, він почав наживати великі гроші на демонстраціях «вічного вогню» публіці. Цікаво те, що Крафт виявився досить жадібним, тому Кункель від нього так нічого й не дізнався про технологію виготовлення фосфору.
Видатний німецький математик і філософ Г. Лейбніц також не впустив можливість і придбав у Х. Бранла секрет виготовлення фосфору.
Через деякий час рецепт виготовлення «холодного вогню» став відомий І. Кункелю та К. Кірхмеєру, а в 1680 році секрет добування фосфору було відкрито в Англії знаменитим хіміком Р. Бойлем. Після смерті Р. Бойля його учень А. Гранквіц зробив методику добування фосфору більш досконалою, налагодив його виробництво і навіть спробував зробити перші сірники. Він надавав фосфор навчальним закладам Європи та приватним особам, що бажали придбати його. Для розширення торгових зв’язків А. Гранквіц відвідав Голландію, Францію, Італію та Німеччину, укладаючи нові угоди з продажу фосфору. У Лондоні він заснував фармацевтичну фірму, яка отримала високу популярність. Вражає те, що Гранквіц, не зважаючи на свою тривалу роботу з фосфором і досить небезпечні досліди з ним, дожив до 80-ти років. Він пережив трьох своїх синів і всіх тих, хто брав участь у роботах, що стосуються ранньої історії фосфору.

Ціна на фосфор із часів його відкриття стала швидко зменшуватися, і врешті-решт секрет добування фосфору почали відкривати за символічну винагороду.

Немає коментарів:

Дописати коментар